. Профилактиката е ежегодна и няма никаква опасност за гражданите, съобщиха

...
</TD
>. Профилактиката е ежегодна и няма никаква опасност за гражданите, съобщиха
Коментари Харесай

Изпускат вода от препълнения язовир Кричим

. Профилактиката е годишна и няма никаква заплаха за жителите, съобщиха от НЕК за Plovdiv24.bg .

Изпускането на вода през облекчителните уреди на язовирната стена ще стартира в 9.30 и ще извърши на три стадия, през 30-45 минути. Водните количества, коитоо ще бъда изпуснати от язовира в река Въча, се чака да стигнат равнища 180-235 куб. метра в секунда.

От община Кричим приканват да се съблюдава безвредно разстояние от коритото на реката. 

Председателят на съдружие " Балканка " Иван Пандъков съобщи терзанието си от голямото водно количество, което ще се излее в реката. Той показва, че предстоящото равнище е до 235 куб. метра в секунда, до момента в който естественото протичане е около 5м3/сек.

" За страдание нито информационни табели, нито сигнализация има по реката, за която толкоз се говореше, нито какъвто и да било различен метод за известяван на хората по реката. Аз съм взел участие в избавителна акция на рибари, когато преди 2 години 6 индивида спасявахме две момчета от един остров след внезапно повишаване на равнището. Мои другари са попадали в клопката на водата, а дано не забравяме, че имаме и смъртен случай с рибар от преди 2 години. Протести и напразни обещания. И макар многото обещания, нищо не се случва. Чест прави на община Кричим, че ни осведомят, с цел да предупредим обществеността " - споделя Пандъков.

Сдружението насочва запитване до Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив дали активността е съгласувана с тях. " Безспорно операции с основен изпускател на язовирна стена и хидропикинга, който се чака в реката е голямо влияние върху Противовъздушна отбрана и по-специално върху Защитена зона " Въча – Тракия ". Обръщам внимание също по този начин, че активността е планувано да се извърши в интервал на размножаване на ихтиофауната в реката, избран със заповед на Министъра на земеделието и според наредбите на Приложение 1 към член 32, ал.1 от Закона за риболовство и аквакултури и в тази ситуация не става въпрос за спешно изпускане.

Това значи, че ще имаме брутално влияние върху предпазени типове, което никой няма да оцени. Като инженер-енергетик разбирам значимостта и стратегическото значение на системите на НЕК, както и необходимостта от тяхната поддръжка, само че е извънредно време някой да им подсети, че реката не е изкуствено водно тяло, а речна екосистема, предпазена освен това, и са длъжни да ползват редица смекчаващи ограничения - се споделя в сигнала на Иван Пандъков до БДИБР и екоинспекцията. 

Не е ясно дали изпускането на такова голямо количество вода от Въча, която е десен приток на Марица, ще сътвори проблеми по течението. Припомняме, че коритото на река Марица на територията на Пловдив се е трансформирало в джунгла, поради неуспеха на няколко публични поръчки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР